Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

BÖZÖDI ALAKOR 4 tojásos orsó 250g

Ár:
860 Ft (677 Ft + ÁFA)

Főzési idő: 8-10 perc
Nettó tömeg: 250 g

Menny.:db

Leírás és Paraméterek

BÖZÖDI ALAKOR · ORSÓ  250g
teljes kiőrlésű alakorbúzából készült
4 tojásos száraztészta

Összetevők: teljes kiőrlésű alakorbúzaliszt, tojás, víz

Az alakorbúzából készült tészta testes, finom ízű. Teljes kiőrlésű, nem nemesített, ősi gabonafajtából előállított, magas rosttartalmú termék, amelyet patinás, magyar, családi műhelyünk készített el odafigyeléssel, szakértelemmel és szeretettel – Önnek.
 

Átlagos tápanyagtartalom                                                      100 g száraz- és                             100 g kifőtt* tésztában

energia 1504 kJ / 356 kcal 602 kJ / 142 kcal
zsír 3,5 g 1,4g
- amelyből telített zsírsavak 0,9 g 0,3 g
szénhidrát 59 g 24 h
- amelyből cukrok 4,2 g 1,7 g
rost 6,3 g 2,5 g
fehérje 19 g 7,5 g
0,1 g 0,04 g

* A főzési útmutatás betartása esetén érvényes értékek.

A bözödi alakorbúzát felfedező prof. dr. Gyulai Ferenc archaeobotanikus szerint az emberiség legősibb gabonájának a pelyvás alakor számít. A nyolcezer évvel ezelőtt a Kárpát-medencébe került búza a római korig meghatározó gabonaféle volt. E gabona felfedezésének, megmentésének történetéről itt olvashat:

Link az alakorbúza felfedezéséhez

A tésztához javasolt receptünk:

Paradicsomos alakortészta magyarosan

Így főzzük a tésztát :

Főzési javaslat: 100 g tésztához forraljunk fel kb. 1 liter vizet. Olajat ne tegyünk bele! 1 liter vízhez kb. 5-18 g sót adjunk. A tésztát a már forrásban lévő vízbe tegyük, és 8–10 percig főzzük, hogy félkemény (al dente) állagú legyen. Ne mossuk le, csak szűrjük le! A főzővízből tehetünk félre egy keveset, azzal hígítsuk a szószt – úgy ízletesebb lesz!

Tömeg 250g

Keresés