BÖZÖDI ALAKOR 4 tojásos orsó 250g
Főzési idő: 8-10 perc |
Leírás és Paraméterek
BÖZÖDI ALAKOR · ORSÓ 250g
teljes kiőrlésű alakorbúzából készült
4 tojásos száraztészta
Összetevők: teljes kiőrlésű alakorbúzaliszt, tojás, víz
Az alakorbúzából készült tészta testes, finom ízű. Teljes kiőrlésű, nem nemesített, ősi gabonafajtából előállított, magas rosttartalmú termék, amelyet patinás, magyar, családi műhelyünk készített el odafigyeléssel, szakértelemmel és szeretettel – Önnek.
Átlagos tápanyagtartalom 100 g száraz- és 100 g kifőtt* tésztában
energia | 1504 kJ / 356 kcal | 602 kJ / 142 kcal |
zsír | 3,5 g | 1,4g |
- amelyből telített zsírsavak | 0,9 g | 0,3 g |
szénhidrát | 59 g | 24 h |
- amelyből cukrok | 4,2 g | 1,7 g |
rost | 6,3 g | 2,5 g |
fehérje | 19 g | 7,5 g |
só | 0,1 g | 0,04 g |
* A főzési útmutatás betartása esetén érvényes értékek.
A bözödi alakorbúzát felfedező prof. dr. Gyulai Ferenc archaeobotanikus szerint az emberiség legősibb gabonájának a pelyvás alakor számít. A nyolcezer évvel ezelőtt a Kárpát-medencébe került búza a római korig meghatározó gabonaféle volt. E gabona felfedezésének, megmentésének történetéről itt olvashat:
A tésztához javasolt receptünk:
Paradicsomos alakortészta magyarosan
Így főzzük a tésztát :
Főzési javaslat: 100 g tésztához forraljunk fel kb. 1 liter vizet. Olajat ne tegyünk bele! 1 liter vízhez kb. 5-18 g sót adjunk. A tésztát a már forrásban lévő vízbe tegyük, és 8–10 percig főzzük, hogy félkemény (al dente) állagú legyen. Ne mossuk le, csak szűrjük le! A főzővízből tehetünk félre egy keveset, azzal hígítsuk a szószt – úgy ízletesebb lesz!
Tömeg | 250g |